Лідерство Христа

У цьому світі модель керування така: "Цінуй тих, хто вище, топчи тих, хто нижче". Нічого кращого цей світ не вигадав.

У Біблії читаємо одну історію. Одна жінка мала двох синів. І вона хотіла про них попіклуватися :

"Тоді приступила до Нього мати синів Зеведеєвих, і вклонилась, і просила від Нього чогось. А Він їй сказав: “Чого хочеш?” Вона каже Йому: “Скажи, щоб обидва сини мої ці сіли в Царстві Твоїм — праворуч один, і ліворуч від Тебе один”. А Ісус відповів і сказав: “Не знаєте, чого просите. Чи ж можете ви пити чашу, що Я її питиму (або христитися хрищенням, що я ним хрищуся)?” Вони кажуть Йому: “Можемо ”.Він говорить до них: “Ви питимете Мою чашу (і будете христитися хрищенням, що Я ним хрищуся). А сидіти праворуч Мене та ліворуч — не Моє це давати, а кому від Мого Отця те вготовано”.Матвія 20:20-23

За вченням церкви ми знаємо, що окрім одного апостола, усі інші загинули насильницькою смертю - це про хришення і про чашу, яку доведеться їм випити.

Але Христос каже:"я не вирішую кадрові питання. Є Той, Хто цим займається".


Знай, твоя доля - не в руках вчителя, начальника чи будь яких людей. Твоя доля - в руках Господа. 


"Він говорить до них: “Ви питимете Мою чашу (і будете христитися хрищенням, що Я ним хрищуся). А сидіти праворуч Мене та ліворуч — не Моє це давати, а кому від Мого Отця те вготовано”. Матвія 20:23

Він робить те, що хоче, Він всемогутній Господь, але згадайте Його останню молитву у Гефсимансткому саду - Він обирає волю Бога Отця. Він дає нам з вами приклад, як чинити.

"Як почули це десятеро, стали гніватися на обох тих братів.А Ісус їх покликав і промовив: “Ви знаєте, що князі народів панують над ними, а вельможі їх тиснуть. Не так буде між вами, але хто великим із вас хоче бути, — хай буде слугою він вам.  А хто з вас бути першим бажає, — нехай буде він вам за раба. Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!” Матвія 20:24-28

Христос показав модель керування цього світу: “Ви знаєте, що князі народів панують над ними, а вельможі їх тиснуть." Але між учнями Христа не має бути так. Він показав іншу модель керівництва: "хто великим із вас хоче бути, — хай буде слугою він вам.  А хто з вас бути першим бажає, — нехай буде він вам за раба"

Церква має мати структуру і керівників. Але на відміну від моделі керування у цьому світі, Христос встановив іншу модель.


Хочеш бути великим у церкві (не у своїх очах, а в Божих)? Ти маєш стати служити іншим.


І ця служба не тому, що тобі за неї заплатили, це інше. Не чекай подяки від людей. Не служи за подяку, за те, що хтось оцінить твоє служіння. Це не той шлях.

"А хто з вас бути першим бажає, — нехай буде він вам за раба."  Матвія 20:27

Христос розуміє, що є ті, хто хочуть бути найвеличнішими, і Він про це каже.

У рабстві до людей (Божих творінь), ставляться як до речі. Коли ти раб - у тебе немає волі. Христос навмисно використовується цей термін.

Люди, які розуміють, яка відповідальність стоїть за цим (бути першим, вищим), мають розуміти, що це означає. Це означає добровільно прийняти на себе статус рабства.

Кому ми маємо віддати себе у рабство?

Ми маємо відмовитися від власної волі на рахунок волі Божої. Ми маємо належати Йому цілковито. Якщо ти не готовий до цього, то будь хоча б більшим - служи. Але служити ми маємо за Божою волею.  Ми можемо робити щось на власний розсуд, але це не принесе користі.

"Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!" Матвія 20:28

Христос показує Своїм життям, що Він не сидить на троні. Він робить усе, щоб допомогти нам вижити.

Христос каже: "Якщо хочеш БУТИ кимось більшим, то для тебе є вимога, ти мусиш СТАТИ ."

Який же портрет лідера, за яким маємо йти?

Кажуть: "Короля робить свита". Як не опинитися поряд з нелюдами, аферистами, поряд з Гітлером? Чи несемо ми відповідальність за те, за ким ми йдемо, чи це лише лідер винуватий?

Треба обрати правильного лідера. Правильний лідер - це той,  той, кого обирає Господь. Але відповідальність не лише на лідері. Ці вимоги до кожного з нас так само :

"Вірне це слово: коли хто єпископства хоче, — доброго діла він прагне. А єпископ має бути бездоганний.. " 1 Тимофія 3:1-2

"Єпископ" у перекладі - наглядач (опікатися кимось) , оглядач (спостерігати) , сторож (бути охоронцем Слова Божого) , охоронець (нести відповідальність) .

Господь заохочує нас до цього, це добре, коли ми опікуємося людьми, коли нам не байдуже, до яких цілей ми йдемо.

"Єпископ має бути бездоганний" - чи є взагалі такі? Якщо я не позбавляюся багато гріхів, а якогось одного лишаю, живу з ним, то я почну його виправдовувати і обгрунтовувати, чому це й не гріх, і що нікому у цьому шкоди немає.

"Єпископ має бути бездоганний" - це той, хто не примирюється з якимось гріхом.

" А єпископ має бути бездоганний, муж однієї дружини, тверезий, невинний, чесний, гостинний до приходнів, здібний навчати, не п’яниця, не заводіяка, але тихий, несварливий, не сріблолюбець, щоб добре рядив власним домом, що має дітей у слухняності з повною чесністю, — бо хто власним домом рядити не вміє, як він зможе пильнувати про Божу Церкву? — не новонавернений, щоб він не запишався, і не впав у ворожий осуд. Треба, щоб мав він і добре засвідчення від чужинців, щоб не впасти в догану та в сітку диявольську." 1 Тимофія 3:1-7

Чому стільки вимог?

Уявіть собі хірурга, який іде на операцію у брудному халаті, з цигаркою, у брудних чоботах, і брудним ножем.

Від чистоти одягу, відповідальності, відношення хірурга залежить здоров'я і життя людини, яка потребує хірургічного втручання. МИ це так просто розуміємо, коли це стосується здоров'я фізичного, але тим більші ці вимоги до людини (єпископа), коли це стосується духовного здоров’я людей.

Уявіть, що так може бути, коли Христос прийде за своєю Церквою, і деякі підуть за Ним, а деякі підуть у церкву. Але ж таке може бути! У цьому разі, я хочу піти не у церкву, а за Ним.

"Коли хто єпископства хоче, — доброго діла він прагне." Я по-іншому скажу, хто на небо хоче, доброї справи хоче.

Як люди ходять у церкву? Сьогодні у одну, завтра - у другу, а потім - в третю.


Відношення Христа до церкви, такі ж, як чоловіка до дружини - це стосунки на все життя.


Якщо дерево постійно пересаджувати, чи можна очікувати плоди? Ні, забудь про них, бо для дерева  - це стрес. Господь хоче стосунків на все життя.

Стриманий, розважливий, чесний, здатний навчати, не забіяка, а лагідний.

Чому саме такі умови? Тому що у церкву приходять люди духовно зруйновані. Це діти, яких треба вчити, їм треба підказувати. І буває час, коли вони можуть і собі, і іншим нашкодити, і, навіть, потрібно терпіти  і бути поруч у цей час.

Але якщо це має тільки пастор такий бути, то коли бути піднесення церкви,  піде з Христом лише один пастор. Тож закликаю вас також намагалися бути такими.

0 Comments 2

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *