"І будуть ці слова на серці твоїм"

Бог хоче, щоб ми знову і знову нагадували собі Його заповіді, Його вчення, Його настанови. Вони заважають нам грішити, і допомагають будувати. Нам потрібно черпати мудрість від Бога і для цього потрібно нагадувати собі знову і знову.

Мойсей повторює у 5-й книзі ті самі настанови, які Господь вже сказав у 1-4 книгах. То ж будемо нагадувати собі.

"Слухай, Ізраїлю: Господь, Бог наш — Господь один! І люби Господа, Бога твого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю! І будуть ці слова, що Я сьогодні наказую, на серці твоїм. І пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш. І прив’яжеш їх на ознаку на руку свою, і будуть вони пов’язкою між очима твоїми. І напишеш їх на бічних одвірках дому свого та на брамах своїх."  Повторення Закону 6:4-9

Люди шукають легкого шляху, заглядаючи у гороскопи, ворожіння. Це те, чому Іуда зрадив Христа - він шукав легкого шляху.

Чому ми не розуміємо Бога? Тому що коли Він щось творить, то це найнеобхідніше для нас на цей час. Ми не розрізняємо, де найголовніше, а де другорядне, і часто, коли ми молимось, змінюється не те, що ми просили. Він робить так, як найкраще. Ми не розуміємо Його шляхів, але в кінці кінців, справджується те, що саме необхідне.

Коли щось відбувається погане, то ми знаходимо винуватою якусь людину. Запам'ятайте назавжди, той, кого ви ззвинувачуєте, володіє вашим життям. Йому ви самі віддасте владу над своїм життям. Цим самим ви говорите, що ви нічого не можете змінити надалі.

"Господь, Бог наш — Господь один! І люби Господа, Бога твого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю!"

Важливо любити Бога не просто десь у глибині душі, а усім - і розумом, і думками, і всією силою. Тому Павло і закликає нас:

"Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, — повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу," Римлян 12:1

Христос застерігає:

"І хто не візьме свого хреста, і не піде за Мною слідом, той Мене недостойний." Матвія 10:38

Хрест - це посвята, відповідальність за свої вчинки, думки. Це там, де я маю змінитися.

" І будуть ці слова, що Я сьогодні наказую, на серці твоїм. І пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш. І прив’яжеш їх на ознаку на руку свою, і будуть вони пов’язкою між очима твоїми. І напишеш їх на бічних одвірках дому свого та на брамах своїх."

Для чого це? Це пов'язано із тим, що написано у 7 вірші: " Старанно навчи ними дітей своїх і говори про них."

Іншими словами, Господь говорить:

Запам'ятай на все життя, якщо щось відбувається у твоєму житті, роби усе, на що ти маєш силу всередині себе, і де не вистачає сили, звертайся до Мене"

Він дарує мені надію, що битися варто, змагатися варто.

Коли я визнаю, що Господь є лише один Бог всемогутній, а не диявол всесильний у моєму житті, тоді я бачу зміни.

І Бог каже, що віру потрібно передати. Вона не повинна бути похованою у тобі. Це має іти далі. Коли ми думаємо, що найкраще ми маємо залишити своїм дітям, то Господь нам показує як саме :

"пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш."

І він вказує, коли саме це робити. Тобто, роби це постійно.

Перед тобою щоденні виклики, і ти маєш приймати вірні рішення разом з Богом. Бо якщо, щоб прийняти рішення, тобі потрібно цілий рік молитися, то скільки ти живеш? Це дитинство.


Потрібно приймати правильні рішення вчасно, бо інакше це вже неактуально. Вчасно приймати рішення - це зрілість.


"Тому полишімо початки науки Христа, та й звернімося до досконалости, і не кладімо знову засади покаяння від мертвих учинків та про віру в Бога," Євреїв 6:1

Віра не має закінчитися на тобі. Треба постійно практикувати, постійно повторювати, постійно читати і ходити до церкви, щоб нагадувати собі знову і знову. Ми не для того тут, щоб повторювати щось уявне, ми змінюємо себе, ми практикуємо Божу присутність.

І мені подобається як Він мене змінює, як Він на мене впливає. Після Нього я роблю вчинки, які можна назвати гідними.

Передай дітям своє ходження з Богом, що це не просто картинки і історія. Покажи, що це реальність, що Він живий Бог, і Він дієвий.

Віра є через те, що я повторюю Боже Слово і практикую Його у своєму житті.

Чому Бог обрав Аварама?

"А Господь сказав: “Чи Я від Авраама втаю, що Я маю зробити? Бо ж Авраам справді стане народом великим та дужим, і в ньому поблагословляться всі народи землі! Бо вибрав Я його, щоб він наказав синам своїм і домові своєму по собі. І будуть вони дотримуватися дороги Господньої, щоб чинити справедливість та право, а то для того, щоб Господь здійснив на Авраамові, що сказав був про нього”.Буття 18:17-19


Повторення для того, щоб відбилося у серці.

Для чого? Для того, щоб запам'яталося назавжди і люди почали практикувати.

Для чого? Щоб побудувавши особисті стосунки з Богом, вони не залишили Його ніколи. 


Чи обрав нас Господь щоб ми влаштували лише свою долю? Чи ми маємо вплинути на своїх дітей і на інших людей? Бог обрав Аварама, щоб він вплинув на людей, які його оточували.

"Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї." Приповістей 22:6

"Що ми чули й пізнали, і що розповідали батьки наші нам, —того не сховаємо від їхніх синів, будемо розповідати про славу Господню аж до покоління останнього, і про силу Його та про чуда Його, які Він учинив! Він поставив засвідчення в Якові, а Закона поклав ув Ізраїлі, про які наказав був Він нашим батькам завідомити про них синів їхніх, щоб знало про це покоління майбутнє, сини, що народжені будуть, — устануть  і будуть розповідати своїм дітям. І положать на Бога надію свою, і не забудуть діл Божих, Його ж заповіді берегтимуть." Псалмів 77:3-7

Потрібно, щоб відбувалася передача в поколінні. У людей не буває досконалого батьківства, є лише Бог. Це наша відповідальність перед Богом.

"Діти, — слухайтеся своїх батьків у Господі, бо це справедливе! “Шануй свого батька та матір” — це перша заповідь з обітницею, — “щоб добре велося тобі, і щоб ти був на землі довголітній!” А батьки, — не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх в напоминанні й остереженні Божому!" Ефесян 6:1-4

Ти маєш правильно ставитися до людей, через яких Господь привів тебе у цей світ. Ти будеш благословенний. Бог обіцяє це і дотримається Своїх Слів.

Ми маємо бути віруючими людьми. І це означає - мати свою власну віру і передати її іншому поколінню і людям, що нас оточують. 

Ми покликані торкатись життя наступного покоління. Батьки повинні впливати на життя дітей, це є відповідальність.

Ми відповідальні за те, щоб оточити дітей правдою. Ми не маємо впадати у відчай, якщо ми не бачимо моментального впливу на них . Ми маємо діяти спокійно і методично.  Треба бути послідовними і терплячими, щоб раз за разом вкладати у них правду.

 

0 Comments 2

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *