Водне хрещення, 2 частина

Ми говоримо про водне хрещення, як Завіт з Богом.

Яким словом ми можемо назвати особливі стосунки, які передбачають взаємні непорушні зобов'язання? Завіт.

Якщо ми говоримо про стосунки між чоловіком і жінкою то це - шлюб. Є ще договір, угода, союз, але жодне з цих слів не відображає те, що має на увазі Боже Слово.

Перше місце, де вперше з' являється це слово, це Буття, де Господь розмовляє з Ноєм. Він каже йому, що загине вся земля, а Ноя і його сім'ю обіцяє зберегти. І Ной перше, що зробив, як пішов після розмови з Богом, приніс в жертву тварин.

І промовив Господь: “Зітру Я людину, яку Я створив, з поверхні землі, — від людини аж до скотини, аж до плазунів, і аж до птаства небесного. Бо жалкую, що їх Я вчинив”.  Але Ной знайшов милість у Господніх очах. Це ось оповість про Ноя. Ной був чоловік праведний і невинний у своїх поколіннях. Ной з Богом ходив. І промовив Господь до Ноя: “Прийшов кінець кожному тілу перед лицем Моїм, бо наповнилась земля насильством від них. І ось Я винищу їх із землі. І складу Я заповіта Свого з тобою, і ввійдеш до ковчегу ти, і сини твої, і жінка твоя, і жінки твоїх синів із тобою.” Буття 6:7-9, 13, 18

Боже Слово найчастіше говорить у стосунках заповіту не про силу, не про досконалість, а про вірність. Вірність - це поняття, яке деградує у цьому світі. З вірності зараз сміються, вірність не популярна сьогодні.

По цих‑о подіях було слово Господнє Аврамові в видінні таке: “Не бійся, Авраме, — Я тобі щит, нагорода твоя вельми велика”. А Аврам відізвався: “Господи, Господи, — що даси Ти мені, коли я бездітний ходжу, а керівник мого господарства — він Елі‑Езеріз Дамаску”. І сказав Аврам: “Отож, Ти не дав нащадка мені, і ото мій керівник — спадкоємець мені”. І ось слово Господнє до нього таке: “Він не буде спадкоємець тобі, але той, хто вийде з твойого нутра, — він буде спадкоємець тобі”. І Господь його вивів надвір та й сказав: “Подивися на небо, та зорі злічи, коли тільки потрапиш ти їх полічити”. І до нього прорік: “Таким буде потомство твоє!” Буття 15:1-5

Авраам переживав стосовно своєї бездітності. Він з нею прокидався. Нащадки.  Те, заради чого він пішов за Богом.

Було Слово, яке прийшло від Бога. Це 5е був якийсь документ з печаткою, але :  І ввірував Аврам Господеві, а Він залічив йому те в праведність. Буття 15:6

Якщо я продовжую слідувати Слову (як Авраам), мої стосунки з Богом продовжуються.


Із віри виростають стосунки Заповіту.


"Хто буде вірити і сповідувати - спасенний буде".

Неможлива віра без заповіту, і неможливий Заповіт без віри. Завдяки тому, що ти довіряєш Богу, у очах Божих ти - праведний.

І промовив до нього: “Я Господь, що вивів тебе з Уру халдейського, щоб дати тобі землю оцю, щоб став ти спадкоємець її”. І промовив Аврам: “Господи, Господи, — з чого я довідаюся, що буду спадкоємець її?” Він же промовив до нього: “Візьми трилітнє теля, і трилітню козу, і трилітнього барана, і горлицю, і пташеня голубине”. І взяв він для Нього все те, і розсік його пополовині, і дав кожну частину його відповідно до другої, але птаства не розсік. І зліталося хиже птаство на трупи, та Аврам відганяв його. Коли ж сонце схилялось на захід, то спав сон на Аврама. І ось спадає на нього жах темний, великий. І промовив Господь до Аврама: “Добре знай, що потомство твоє буде приходьком в землі не своїй. І будуть служити вони, і будуть їх мучити чотири сотні літ. Але народ, якому служити вони будуть, Я засуджу; та вони потім вийдуть з великим маєтком. А ти до своєї рідні прийдеш у мирі, у старості добрій похований будеш. А покоління четверте повернеться сюди, бо досі не повний ще гріх амореянина”. І сталось, коли зайшло сонце й була темрява, то ось появилась мов димуюча піч, та смолоскип огняний перейшов поміж тими кусками жертви. І того дня склав Господь заповіта з Аврамом, говорячи: “Потомству твоєму Я дав оцю землю від річки Єгипту аж до річки великої, до річки Ефрата:” Буття 15:7-18

Що це таке трирічне теля? Це - дорослий міцний бик. Щоб навпіл розділити корову, козу,барана, Авраам витратив на це досить багато часу і сил, аж темрява опустилась на землю.

Він розклав усе це по обидві сторони. Чекав до тих пір, аж поки птахи не почати злітатися. Але не відразу прийшов Господь. Здавалося, що нічого не відбувається. Бо потрібен ще певний стан, у який ти маєш прийти.

"Коли ж сонце схилялось на захід, то спав сон на Аврама. І ось спадає на нього жах темний, великий."

Ззовні він просто спав.

І ось Бог заговорив до нього і дає обіцянку, що його нащадки, не дивлячись ні на що, будуть щасливими і жити на цій земля, по якій він ходить.

І далі:

І сталось, коли зайшло сонце й була темрява, то ось появилась мов димуюча піч, та смолоскип огняний перейшов поміж тими кусками жертви. І того дня склав Господь заповіта з Аврамом, говорячи: “Потомству твоєму Я дав оцю землю від річки Єгипту аж до річки великої, до річки Ефрата:” Буття 15:17-18

Чому говориться про піч - температура вища ніж у звичайним вогнища. Навіщо розсічені тварини? Так заключали договори в той час люди - права сторона не може жити без лівої і навпаки. Бог демонстрував, що на все життя повязує Свою долю з долею Авраама нерозривно. Бог показує що нащадки житимуть на цій землі, і дає цю обіцянку за 400 років до того.

Хто буде вірувати і хреститись - спасенний буде.

Бог вчить нас особливим стосункам, в яких є зобов'язання. Якщо ми хочемо отримати Боже благословіння як спадщину, то варто навчитися вірності Богові.

Вірність - це послідовність день за днем. Щоденні кроки важливі, хоч це і невеликі вчинки.

У житті Іллі було багато перемог та піднесень, але  визначало це його щоденне ходження з Богом, яке готувало його до того, щоб бути на правильному місці та виконувати волю Бога у ці визначальні дні.

Біблія говорить про стосунки між Богом і людиною як заповіт. Особливі стосунки, які мають взаємні зобов'язання. Якщо я хочу, щоб моє життя та життя моїх нащадків було благословенне, а Слово Боже діяло всупереч усім обставинам - треба бути вірним і виконувати зобов'язання.

Авраам зберігав довіру до Бога всупереч усім обставинам і цю впевненість він будував на Божій обітниці.

Бог показав вірність через заключення Завіту з людиною.

Чи може ліва сторона жити без правої? Ні.

Через це Господь показує, якщо ми будемо розривати свої стосунки, ми не зможемо жити щасливо.

Бог дотримав Свого Слова перед Авраамом.

І, коли я дивлюсь на своє життя, розумію, що Бог поєднав нас назавжди і тепер ми невід'ємні. Він не бажає розриву з нами. І я можу розраховувати на вірність Бога.

Перші три глави пророка Осії розповідають, як Господь сказав йому одружитися на блудниці. Це не була бажана дружина. Але оженившись на ній, Осія дає їй чесне ім'я, положення. І трохи пізніше Господь каже розлучитися з нею. І ось начеб-то лише зогоїлися рани, а Господь знову каже: "одружися з нею ще раз". І Господь каже, що це те саме, що було між Ним і Ізраілем.

І сказав Господь мені ще: “Іди, покохай жінку, кохану приятелем, але перелюбну, подібно, як любить Господь Ізраїлевих синів, а вони звертаються до інших богів, і кохаються у виноградних коржиках”. І я купив її собі за п’ятнадцять шеклів срібла й хомер ячменю та летех ячменю. І сказав я до неї: “Сиди довгі дні в мене, не будь блудлива, і не будь нічия, також і я буду такий до тебе. Бо Ізраїлеві сини будуть сидіти довгі дні без царя та без князя, і без жертви та без камінного стовпа, і без ефода та без домашніх божків. Потому Ізраїлеві сини навернуться, і будуть шукати Господа, Бога свого, та царя свого Давида, і за останніх днів з тремтінням обернуться до Господа та до Його добра”. Осії 3:1-5

Це демонструє Боже відношення у Заповіті. Навіть, якщо це приносить біль Богу, Він залишається завжди вірним тому, Кого Він обрав. Навіть, якщо блудниця не заслуговує на це.

Іншими словами Бог каже: "Приходить покарання у твоє життя за твої вчинки, але покарання не означає, що Я перестав тебе любити." "

0 Comments 2

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *