Страждаю. Навіщо?

У наше життя приходить не лише задоволення.

Пророк Єремія напиcав 2 книги Біблії, але його життя не було безхмарним.

Чому біль мій став вічний, а рана моя невигойна, що не хоче загоїтись? Чи справді Ти станеш мені як обманний потік, що води його висихають? Єремії 15:18

Якби це був безбожний чоловік, ми б не здивувалися, але плаче помазаний пророк Божий: "Чому біль мій став вічний, а рана моя невигойна, що не хоче загоїтись?"

Можна запитати, чому Господь допустив створення зла? Якщо Він Творець усього, то Господь створив і зло?

 

Є така історія.


"Один професор якось в університеті поставив своїм студентам таке запитання: «Усе, що існує, створене Богом?»

Один з них сміливо відповів: «Так, створене Богом».

— Бог створив все? — перепитав професор.

— Так, сер, — відповів студент.

Професор запитав: «Якщо Бог створив все, значить Бог створив зло, оскільки воно існує. І згідно з тим принципом, що наші справи визначають нас самих, значить Бог є зло».  Студент притих, почувши таку відповідь. Професор був дуже задоволений собою, думаючи, що ще раз довів, начебто віра в Бога — це міф.  Ще один студент підняв руку:

— Можу я поставити вам запитання, професоре?

— Звичайно, — пожвавився той.

— Професоре, а холод існує?

— Що за запитання? Звичайно, існує. Тобі ніколи не було холодно? — підколов професор. І аудиторія вибухнула сміхом.

Але студент анітрошки не зніяковів:

— Насправді, сер, холоду не існує. У відповідності до законів фізики, те, що ми вважаємо холодом, у дійсності є відсутністю тепла. Абсолютний нуль (-460 градусів за Фаренгейтом) є повною відсутністю тепла. Вся матерія стає інертною й нездатною реагувати при цій температурі. А холоду не існує. Цим словом ми називаємо те, що ми відчуваємо при відсутності тепла.

Студент продовжив: 

— Професоре, темрява існує?

— Звичайно.

— Ви знову не маєете рації, сер. Темрява в дійсності це відсутність світла. Ми можемо вивчити світло, але не темряву. Ми можемо використовувати призму Ньютона, щоб розкласти біле світло на безліч кольорів і вивчити довжину хвиль кожного кольору. Але не можемо виміряти темряву. Простий промінь світла може увірватися в світ темряви й освітити його. Як довідатися, наскільки темним є який-небудь простір? Треба виміряти, яка кількість світла наявна, чи не так? Поняття «темрява» людина використовує, щоб описати, що відбувається за відсутності світла.

Зрештою, юнак запитав професора, який знітився: 

— Сер, зло існує?

Цього разу професор відповів непевно: 

— Звичайно, як я вже сказав. Ми бачимо його щодня. Жорстокість між людьми, злочини й насильство в усьому світі — не що інше, як прояв зла.

Але й це студент парирував:

— Зла не існує, сер. Принаймні його не існує для нього самого. Зло — це просто відсутність Бога. Воно схоже на темряву й холод. Зло — слово, створене людиною, щоб описати відсутність Бога. Бог не створював зла. Зло — це не віра або любов, які існують як світло й тепло. Зло — це результат відсутності в серці людини Божественної любові. Це наче холод, що настає, коли немає тепла, або темрява, що настає, коли немає світла.

Ім’я молодого студента було — Альберт Ейнштейн."


Я не стверджую, що це правда і що хтось законспектував цю розмову.

Якщо ми розуміємо, що Бог не творив зло, це прекрасно, але якщо люблячий Бог бажає тобі добра, то чому Він допускає твої страждання?

Для чого Господь допускає, щоб ми проходили важкі часи?

Ми не хочемо проходити це ще раз, ми хочемо це забути, бо це спричиняло нам справжню біль.

  Бог допускає страждання, щоб проявити добро у цьому світі.   

Бог допускає страждання, щоб проявити добро у цьому світі.

Ніхто Бога ніколи не бачив, — Однороджений Син, що в лоні Отця, Той Сам виявив був. Іван 1:18


Як люди можуть побачити Бога на цій землі?


Ми бачимо Христа тоді, коли Слово Боже стає плоттю у чиємось житті.

Бог посилає Христа у світ. Він прийшов у гірші умови ніж Адам жив. Тому що умови, у яких Адам жив, створив Бог.

Христос приніс світло на землю. Світло потрібно там, де темно, прощення потрібно там де образа, тепло потрібно там, де холодно.

У цьому світі існує сила, яка намагається зупинити Боже добро, Божу справу, намагається нашкодити. Бог довіряє нам явити Божу справу світу.

Він за днів тіла Свого з голосінням великим та слізьми приніс був благання й молитви до Того, Хто від смерти Його міг спасти, — і був вислуханий за побожність Свою. І хоч Сином Він був, проте навчився послуху з того, що вистраждав був. А вдосконалившися, Він для всіх, хто слухняний Йому, спричинився для вічного спасіння, Євреїв 5:7-9

Щоб щось було помітно, має бути контраст.

Тому люди вдягається яскраво,  у якесь блюдо добавляють сододке або кисле, або гостре, і стає смачно. І так Бог посилає нас до людей, і не завжди до добрих людей.

Ми пам'ятаємо як Христос приймає хрещення Духом Святим і опиняється в пустелі.

Завдяки тому, що Христос жив серед людей, жив шляхом людини, у цьому був великий сенс. Ми були темрявою. Добрій людині посеред злих не буває легко.

Він каже : "Я посилаю вас як овець серед вовків". Він попереджає нас, що багато тих, кого ми намагатимемося рятувати, будуть нас "кусати", робити нам боляче, нерозуміючи наших дій.

Для чого Господь допускає, щоб ми проходили важкі часи? Чому так буває на нашому шляху, якщо ми робимо все правильно? 

  1. Це наше покликання - явити світло цьому миру.

  2. Він посилає страждання у наше життя, щоб уникнути ще більшого зла. Коли людина хворіє, лікар призначає лікування, яке може принести нам біль, аби зупинити більше зло, більш гірші наслідки.

Для чого терпів Христос на хресті? Світ скотився у прірву. Щось змінило цей світ об'єктивно, докорінно після того як прийшов Ісус Христос. Від дати Його народження весь світ (навіть атеісти) відраховує роки - 2024 рік від народження Христа.

Якби був інший шлях, Батько використав би його. Він не допустив би страждання Христа. 

Зараз наші воїни страждають, гинуть, стикаються зі смертю кожен день. Сенс цих страждань у тому, щоб не було гірше, ще жахливіше.

3. Бог допускає страждання, щоб сприяти формуванню твоєї особистості. Страждання приходить не тільки заради інших, ми проходимо це заради самих себе.

І будеш пам’ятати всю ту дорогу, що Господь, Бог твій, вів тебе нею по пустині ось уже сорок літ, щоб упокорити тебе, щоб випробувати тебе, щоб пізнати те, що в серці твоїм, чи будеш ти держати заповіді Його, чи ні.

І впокорював Він тебе, і морив тебе голодом, і годував тебе манною, якої не знав ти й не знали батьки твої, щоб дати тобі знати, що не хлібом самим живе людина, але всім тим, що виходить із уст Господніх, живе людина.

Одежа твоя не витиралася на тобі, а нога твоя не спухла от уже сорок літ.

І пізнаєш ти в серці своїм, що, як навчає чоловік сина свого, так навчає тебе Господь, Бог твій.

Повторення Закону 8:2-5

Чому Господь допускає страждання у моє життя?

Він завжди посилає Своє послання у наше життя, з нами спілкується, відкриває нам Свою волю. У момент страждання проявляється моя сутність і я обираю заради правди навіть страждати або я намагаюсь підлаштовуватись під зло.


Хто я такий, у що я вірю - проявляється, коли страждаю саме я.


Хто я такий, насправді, у що я вірю, насправді - проявляється, коли зло торкається мене особисто, коли страждаю саме я.

Це показує справжню картину мене.

Ізраїльтяни за 40 років у пустелі мали сказати собі правду -  все, що відбувалося з ними, це не через Бога, а через них самих.

  Коли ми не будемо говорити про страждання, ми будемо говорити половину правди.   

Коли ми не будемо говорити про страждання, ми будемо говорити половину правди.

Якщо ми скажемо, що страждають лише ті, хто цього заслужив, ми станемо друзями Іова. Вони переконували його зізнатися у гріхах, бо у них не вкладалося в голові, що праведний може страждати: "Якщо страждаєш, то згрішив, маєш шукати гріх у собі" .  Але Бог прийшов і розставив усе по своїх місцях :

І сталося по тому, як Господь промовив ці слова до Йова, сказав Господь теманянину Еліфазові: “Запалився Мій гнів на тебе та на двох твоїх приятелів, бо ви не говорили слушного про Мене, як раб Мій Йов. А тепер візьміть собі сім бичків та сім баранів, і йдіть до Мого раба Йова, і принесете цілопалення за себе, а Мій раб Йов помолиться за вас, бо тільки з ним Я буду рахуватися, щоб не вчинити вам злої речі, — бо ви не говорили слушного про Мене, як раб Мій Йов”. Йов 42:7-8

Бог допустив це страждання для того, щоб виховати Іова, щоб зробити його більш зрілим, щоб зміцнити його. І Бог створив диво для Іова.

Жертва всеспалення означає повну віддачу, тобто віддати усе життя, усього себе Богу . Тобто, коли Бог сказав їм (його друзям) принести цю жертву, Він сказав принести їм таку жертву, тобто присвятити свої життя Богу так як Іов посвятив себе Богу.


Якщо ти проходиш страждання, не шукай в собі провину, облиш винити себе.


Після короткочасного нашого страждання, Господь силою Своєю дасть нам перемагати диявола

Якщо ми проходимо страждання, нам потрібно зрозуміти, яким чином Господь намагається використати нас?

  Після короткочасного нашого страждання, Господь силою Своєю дасть нам перемагати диявола   

Якщо люди будуть приведені до Христа, ці страждання того варті.  Я не радий, що зі мною, але я не жаліюсь. Кожне страждання, яке Господь допускає в моє життя не має бути марним.

Бог не допускає марних страждань.

Коли ми приходимо до Господа, страждання не бувають марними, вони приносять плід.

0 Comments 2

Add a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *